Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken (Alzheimer Nederland). Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie. Over het algemeen geldt hoe ouder, hoe groter de kans op dementie.
Veel mensen met dementie zijn onrustig en raken verward, omdat ze de vertrouwde wereld en het bekende zelfbeeld steeds vaker niet meer herkennen. Ontspanning is dan een groot goed. Klankschalen werken ontspannend en verbindend. Via de klanken en trillingen van de klankschalen kan binnen enkele minuten een sfeer van ontspanning worden gecreëerd. De beangstigende realiteit maakt plaatst voor positieve energie.
Klankschalen raken de mens met dementie holistisch aan
Via de klanken en trillingen van de klankschalen is het mogelijk om het contact met mensen met dementie te bevorderen, begeleiden en ondersteunen. Mensen met dementie kunnen de klanken en trillingen van de klankschalen eenvoudig beleven, los van cognitieve inzichten.
Klankschalen raken de mens met dementie holistisch aan door:
-
- stimulatie van zintuiglijke waarneming
- ontspanning (lichaamsbesef en contact)
- bevorderen van een positief zelfbeeld
- beweging brengen in het lichaam
- verbinding, contact maken met jezelf en anderen
- herinneringen oproepen en tot verbeelding spreken
- zorgen voor verwondering en in andere sferen brengen.
Klankontspanning bij dementie
Klanktherapie bij dementie wordt met behulp van de Peter Hess® klankmethodiek uitgevoerd. En kan zowel individueel als in groepsverband uitgevoerd worden. Daar waar een verstoring door dementie is ontstaan kan klank een brug vormen. Klankbeleving is waardevol voor mensen met dementie. De harmonische klanken en trillingen die vrijkomen stimuleren tot luisteren. Zo ontstaat er binnen enkele minuten al een ontspannende sfeer. De onrust, zowel in het hoofd als in het lichaam maakt ruimte voor innerlijke rust. Dit bevordert het gevoel van eigenwaarde en heeft een positief effect op het welbevinden en gemoedstoestand van mensen met dementie.
Klanktherapie doet geen beroep op cognitieve vermogens en speelt altijd af in het hier en nu.
Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten over Klanktherapie bij dementie?