Gratis minitraining: Holistisch leren kijken naar je gezondheid en welbevinden

Shiatsu

Shiatsu is een holistisch therapie

Shiatsu is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Ook wel bekent als acupressuur of drukpuntmassage. Waarbij vingerdruk, strekkingen, rotaties en manipulaties worden toegepast met als doel evenwichtigheid in het lichaam brengen. Om zo het herstel in ons lichaam te stimuleren en onze gezondheid instant te houden.

Shiatsu is een holistisch therapie, het lichaam en geest worden als één geheel gezien. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar bij het stellen van de diagnose houd ik ook rekening  met onder andere de achtergrond en levensstijl. De behandeling van dezelfde gezondheidsklacht verschilt hierdoor van vrouw tot vrouw.

Shiatsu is een behandelingsmethode op maat waarbij met energiepunten en energiebanen, ook wel meridianen genoemd, wordt gewerkt. Ons lichaam kent ruim 365 energiepunten die door de energiestroom via de meridianen met elkaar verbonden zijn. Deze doorstroming van lichaamsenergie kan geblokkeerd raken door oorzaken zoals (hevige) emoties, ongevallen, stress en operaties.

Blokkades in de energiestroom kunnen uiteindelijk leiden tot diverse (chronische) klachten en ziektes. Het is dus noodzakelijk om onze energie in balans te krijgen en behouden omdat onze fysieke en mentale gezondheid hiervan sterk afhangt. De therapeutische werking van Shiatsu is gebaseerd op het sturen van de energiestroom naar de plekken die het nodig hebben in het lichaam. Dit doe ik door o.a. druk toe te passen op specifieke energiepunten op het lichaam waardoor de energiestroom gecorrigeerd kan worden. De blokkades in het lichaam worden opgeheven en herstel gestimuleerd.

Shiatsu zorgt voor innerlijke ruimte en balans. Het brengt jou dichter bij jezelf en creëert onbewuste handelingen richting een gezonde en natuurlijke levenswijze. In kleine stappen ontstaan er momenten dat jij bijvoorbeeld naar je lichaam luistert en ‘zo uit het niets opeens’ in beweging komt of niet meer de behoefte hebt om te gaan ‘snaaien’ maar de juiste voeding tot je neemt.


De toegepaste technieken binnen shiatsu

Tijdens de shiatsu therapie wordt voornamelijk gewerkt met vinger- en handdruk, knieën en ellebogen. Om zo de benodigde energiepunten te voorzien van de juiste druk. Ook strekkingen, rotaties en manipulaties behoren tot de shiatsu technieken. Indien nodig wordt tijdens de behandeling moxa toegepast. Met behulp van een brandend stick van bijvoet-kruid worden bepaalde (energie)punten en (reflex)zones in het lichaam extra gestimuleerd. De warmte die vrijkomt zorgt voor een betere energiestroming in het lichaam en helpt goed bij klachten zoals stijfheid, koude en pijn. Moxa werkt ook effectief bij het behandelen van littekenweefsel.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten? 

Neem contact op

Naast Shiatsu zijn ook meditatie, cupping en klankschalen onderdeel van de holistische therapie

× Bericht via WhatsApp